مصاحبه ی 100 دقیقه ای من درباره ی گیم
نریمان جان

درود بر تو
مدتها بود میخواستم در مورد تو یه صحبتی کنم که الان بهترین موقعشه.
تو یک گیم ساز واقعی هستی چون نمونه کار داری. تو بازی میسازی و حرف نمیزنی. به اصطلاح "رویاهات رو به کسی نمیگی , بهشون نشون میدی". این یعنی اینکه تو داخل جاده ی موفقیت هستی. شکست که میخوری کاملا طبیعیه چون داری رشد میکنی . جاده ی موفقیت از شکست رد میشه.
من بازیهات رو در حد تریلر دیدم و یکیشون رو هم روی گوشی یکی از دوستام بازی کردم. ( گوشی من درب و داغون شده) .
یه مژده از الان بهت بدم که بازیه آخریت رو خیلی خیلی بهش امیدوارم. همون که اسمش کابوسه. یعنی اون تریلری که ساخته بودی واقعا فضاش من رو گرفت. نگاه های سنگین مرد و خصوصا اون خانم با وزش باد و غیره...گرچه نمیدونم جریان بازی چیه اما فضاش در اومده. پیشنهاد میکنم براش درون برنامه بذار . این موفقیت مالی برات میاره.
خب این یعنی اینکه تو داری گیم به گیم خودت رو پیدا میکنی. قطعا کسی که بازی میسازه و میذاره توی مارکت میتونه ضعفهاش رو پیدا کنه. و تو قطعا داری راه درست رو میری . شک نکن.

نریمان جان هر مدلی که دوست داری و عشقت میکشه بازی بساز. من اصلا چیزی رو نمیخوام بهت تحمیل کنم. ذهن قشنگی داری و تا حدودی صاحب سبک. و من این اجازه رو به خودم نمیدم که بخوام خط مشی خاصی بهت بدم.
خوبی تو اینه که با توجه به دارایی هات بازی میسازی. یکی از بچه ها هست که سالهاست داره آنریل کار میکنه یه بازی هم نساخته . فقط هی ورژن جدید میگیره و از قدرت رندر برنامه لذت میبره. به امید اینکه یه روز بترکونه. این آدم هیچی نمیشه. هیچ بازی ای هم نمیسازه و قطعا میره دنبال یه شغل دیگه. چون داره مسیر رو اشتباه میره.

در مورد استیم. متاسفانه از داخل ایران تقریبا غیر ممکنه چون یه سری اسناد ازت میخواد. بعد برای هر بازی 100 دلار میگیره حتی اگه بازیت رایگان باشه. البته اینکارو میکنه تا بازیهای فیک روی شبکه اش نیاد. اگه میخوای بذاری روی استیم حتما از یه ناشر خارجی کمک بگیر من راه دیگه ای نمیبینم متاسفانه. یه PDF من گذاشتم داخل انجمن که لیست همه ی ناشرها داخلش هست. باهاشون مکاتبه کن.

من این هفته یه نشست آنلاین با بنیاد بازیها دارم. روزش رو هنوز اعلام نکردن بهم. میخوام دقیقا بهشون بگم که ما بازی ساز داریم حامی نداریم حامی مالی هم نمیخوایم. کاری کنن که بازی بره روی مارکت های خارج. همین .
بازی سازی توی ایران تعریف نشده. یه میوه فروش وقتی صبح میره میدون و میوه ها رو میاره داخل مغازه اش میدونه که تاشب نصف بیشترش فروش میره. پس میوه فروشی توی ایران تعریف شده اما گیم سازی نه. همش ریسکه . اینجا بنیاد باید بیاد وسط و کمک کنه بازی توی دنیا معرفی بشه. همه که موبایل ساز نیستن .خیلی ها سبکشون روی دسکتاپه مثل من. مارکت های هیولا یا اریو هم نمیتونه هزینه ها رو برگردونه. بازی ساز ایرانی باید دلار بگیره تا زحماتش برگرده نه ریال . خلاصه هیچ خیری از این بنیاد ندیدیم حداقل یه بستری باز کنن که بازی سازها بتونن بذارن روی مارکت های خارج. حالا چه جوریش رو نمیدونم اما قطعا میتونن کانال بزنن.

اگه سوالی از قلم افتاد بگید لطفا. سوادم بکشه جواب میدم.
  پاسخ

سپاس شده توسط: Amirhesam.KH ، nariman
آقا مهرداد
بازار خارج فعلا بزارید کنار
بازار داخل رو کنترل کنن
مثلا خود بنیاد بیاد مارکت بزنه 
کافه بازار فقط داره ما رو میچاپه
بقیه مارکتا هم که مشتری ندارن
کد:
public void myLifeStyle (var life)
{
      var createGame;
      var anime;

if ( anime == false && createGame == false )
       {
             Destroy(life);
       }
}
^_^
مثل بعضیا خودمو دست بالا نمی گیرم که پند بدم
مث بعضیا هم بچه نیستم که شعر و حدیث بنویسم
مثل بعضیا هم خیره نیستم هنو یه بازی رو نساختم عکسشو بزارم امضا
فقط حال و روز دلمو گفتم
  پاسخ

سپاس شده توسط: nariman ، Mehrdad
آقای دکتر رضایی عزیز شنیدن و خوندن این تعارف نسبت به بنده از زبان استاد بزرگی همچون شما قطعا باعث افتخار و خوشحالی من هست. خیلی منت سرم گذاشتید که سخاوتمندانه این تعاریف رو فرمودید. منرو شرمنده بزرگمنشیتون کردید... متشکرم...
آقا مهرداد عزیز من حقیقتش همونطور که عرض کردم دنبال راهی هستم که مجبور نباشم برای درآمدزایی به دنبال خرید درون برنامه و یا تبلیغ باشم. توضیح دادم که این بخش از بازیسازی که البته بخش مهم و اقتصادی این بیزینس هست برای من چندش آورترین بخش از پروسه بازیسازی هست چون همش احساس میکنم دارم راهی برای شکنجه و با پنبه سر بریدن کاربر پیدا میکنم.
من دوست دارم همون حس زیبایی که مردم از بازی نسلهای قدیمی کنسولهای بازی داشتن رو به کاربر انتقال بدم. زمانی که در گذشته کسی با آتاری فرضا بازی میکرد در قید و بند این نبود که باید تبلیغ ببینه و یا باید هی خرید درونبرنامه بکنه و اگر پول نداره یا امکانش رو نداره که خرج کنه (مثلا اگر نوجونی و یا کودکی هست که روش نمیشه دایما از پدر و مادرش پول بگیره)  بازی رو علارقم میلش رها کنه. من از این سبک درآمدزایی بازیهای نسل جدید بدم میاد.
برای همین به ناچار دارم سعی میکنم بازیهام رو تغییر فرمت و ساختار بدم تا ببرمشون تو مارکت html5 اونجا بازیها علارقم درآمد فوق العاده کمشون برای بازیساز, اما خیلی به روحیات من نزدیکه. یعنی بازی با تمام دسترسیها و فول پکیج در اختیار کاربر قرار میگیره.
من بعد فرمایش و مثال شما در مورد بازی فایو میخواستم ازتون دقیقا این سوال رو بپرسم که به جز مارکت html5 مارکت دیگه ای که بشه با این ذهنیت بنده بازیهای سبک رو در قالب صرفا فروشی و نه مبتنی بر تبلیغ و یا خرید درونبرنامه عرضه کرد, کدوم بازارهای هدف میتونه باشه.
با این پیش زمینه ذهنی که من این امکان رو دارم که به نام اقوام درجه یکم که ساکن اروپا هستن بازیهام رو منتشر کنم و بازی به نام خودم منتشر نشه (همون اتفاقی که الان در مورد بازیهای html5 بنده داره میوفته و اگر دیده باشید دیگه اسمی از نریمان به عنوان بازیساز توی بازی وجود نداره)  تا مشکلی از بابت تحریمها به وجود نیاد.
  پاسخ

سپاس شده توسط: Mehrdad ، Amirhesam.KH
@Kaneki
بنیاد اگه مارکت بزنه یکی میشه بدتر از کافه بازار. بازی ساز باید دور مارکت های داخل رو خط بکشه. ریال ایران دیگه جواب نمیده و جوابگوی زحمات و هزینه هات نیست دوست عزیز. قطعا کار کردی و میدونی

نریمان
حست رو کاملا درک میکنم. منم برای بازیهام تبلیغ و درون برنامه نمیذارم. جز آناهیتا که ads داره. اونم دست من نبود کلیک تیم از فرانسه اینکارو کرد
راستش من تا حالا بازار پردرامدی از HTML5 ندیدم. یه جورایی این فرمت رایگانه. اگه لینک معتبری داری لطف کن بذار ببینم.

اگر مشکلی نداری از نگذاشتن اسمت به عنوان سازنده ( که من شدیدا باهاش مخالفم) خب چرا به اقوام درجه یک نمیگی بذارن روی گوگل پلی و اپ استور؟
البته اونها باید کارشون تا حدودی مرتبط با کار شما باشه وگرنه مبالغی که از مارکت های بازی سازی به حسابشون میاد توسط دولت اونجا کنترل میشه. و باید جوابگو باشن.

من جای تو بودم الان روی اسم خودم کار میکردم . بعد که به یه بازی قابل قبول رسیدم میدمش به پابلیشرها.
اسکات کاتن که سری FNAF رو ساخته بیش از 40 بازی ساخت که همشون شکست سنگین خوردن
  پاسخ

مهرداد جان من بازیهارو به نام خواهرم که توی آلمان ساکن هستن و فوق لیسانس انفورماتیک دارن و خودشون علاوه بر اینکه کارمند کمپانی sap هستن بیزینس شخصی گرافیکی دارن دارم منتشر میکنم که قاعدتا دور نیست از تخصصشون.
من مشکلی با اینکه اگر روزی هم بازیم موفق بود به نام خواهرم باشه ندارم. بیشتر نگرانیم اینه که جایی حق کپی رایت رو رعایت نکرده باشم که از طرف من براشون مشکلی پیش بیاد.
در مورد گوگل پلی و اپ استور هم خب دوباره اونجا هم باید برم سراغ پرداخت درون برنامه و آگهی که ازش متنفرم.
اما از بابت مارکت html5 من جدیدا دوست عزیزی رو به انجمن دعوت کردم که لطف کردن و تشریف آوردن به نام مصطفی قاری که انسان بسیار مثبت و قابل احترام و البته موفقی هستن. ایشون و تیمشون حدود 5 سال هست که توی مارکت html5 ورود کردن و تخصصی هم کانستراکت کار میکنن و موفقترین گروه بازیساز کانستراکت ایرانی هستن. درآمد خوبی از اینکار دارن به نحوی که زندگی اعضای تیمشون و هزینه های دفتر و ... همگی از راه فروش بازیهای html5 بدست میاد.
من به پیشنهاد و راهنمایی ایشون دارم سعی میکنم وارد این مارکت بشم. 
کاکممد هم از اعضای توانمند این انجمن که الان از حضورشون بی بهره هستیم هم دارن مثل من سعی میکنن وارد این مارکت بشن.
تو این مارکت بازیساز بازیهای تحت وبش رو به سایتهای ناشر html5 میفروشه اما با لایسنس غیر انحصاری. اون سایت بازی رو درون سایتش به رایگان برای کاربران هر روز رو به افزایش html5 قرار میده و هزینه سایتش رو از قبل ترافیک بازدید بالای سایتش و تبلیغات بنریش و بعضا ویدیوییش درمیاره.
این وبسایتها بازی رو از بازیساز میخرن. مبلغ بالایی نمیدن که برای یک بازی ضعیف حدودا 50 دلاره و به نسبت کیفیت بازی مبلغ بالاتر میره. اما چون لایسنس غیر انحصاری رو خرید میکنن بازیساز میتونه بازیش رو به n تا سایت دیگه در کل کره زمین بفروشه که اگر بازی خوبی باشه به واسطه ارزش پایین ریال مبلغ خوبی میشه برای بازیساز.
آقای مصطفی قاری و تیمشون همون فردی هستن که شما چند روز پیش لطف کردین و توی لینک دین بهشون رای دادین.
یکبار به دعوت من ایشون لطف کردن و برای پاسخ به سوالات انجمن اینجا تشریف آوردن اما خیلی ازشون استقبال نشد شاید برای اینکه ذهن بچه های انجمن در بازار اندروید داخلی فریز شده. 
من خودم هنوز بازی رو به ناشرها عرضه نکردم چون هنوز درگیر نکات ریز بازی html5 هستم مثل عمل نکردن صدا در گوشیهای آیفون که اگر انشالله بتونم یک نسخه بی عیب html5 از اولین بازیم که همون بازی هلیکوپتری سایبر فایت هست بسازم اونموقع اقدام میکنم به فرستادن بازیم به تمام ناشرهای html5. نکته مهمی که آقای مصطفی قاری فرمودند این بود که ناشرها تا مبالغ زیر 1500 دلار هیچ مشکلی با واریز به حساب یک ایرانی ندارن و نیازی به عوص کردن هویت نیست.
  پاسخ

سپاس شده توسط: Mehrdad ، ᔕinaᗪehghani
نه من فکر نمیکنم مشکلی برای خواهرتون پیش بیاد. چون رشته شون مرتبطه و بازی هم به نام خودشون میخوره. از طرفی شما روی HTML5 فوکوس دارین که یه فرمت تقریبا رایگان توی دنیاست برای همین لایسنس کانستراکت 2 هم نیاز نیست.

میشه نرمیان جان سایت های ناشر Html5  رو بهم بگی؟ حداقل یکیش هم کافیه. من اطلاعاتی در موردشون ندارم و میخوام بدونم دقیقا جریان اینا چیه و چه جایگاهی نسبت به بازارهای دیگه دارن. و چه بازی های موفقی رو داشتن از لحاظ مالی

این قسمت رو هم متوجه نشدم:
نقل قول: نکته مهمی که آقای مصطفی قاری فرمودند این بود که ناشرها تا مبالغ زیر 1500 دلار هیچ مشکلی با واریز به حساب یک ایرانی ندارن و نیازی به عوص کردن هویت نیست.
  پاسخ

مهرداد جان سایتهای خیلی زیادی در دنیا هستن که بازیهای html5 رو پابلیش میکنن. حسن این مارکت هم همین هست که دیگه نقطه زوم فقط گوگل پلی یا اپ استور نیست و میشه یک بازی رو ساخت و به چندین سایت فروخت. البته تا اونجایی که میدونم درسته که بازیها رایگان هستن اما کماکان قوانین کپی رایت برای اونها صادقه و شاید یکی از دلایلی که کمتر بازیسازهای ایرانی میتونن سمت این مارکت برن این هست که بخش بزرگی از بازیسازهای ایرانی بازیهاشون کپی هست چه از نظر ایده و چه گرافیک و این ناشرین این بازیهارو رد میکنن. تا اونجاییکه من متوجه شدم کشش این مارکت به سمت بازیهای اورجینال مبتنی بر گرافیکهای قوی هست. مشخصا گرافیکهای بکر و اورجینال شما تو این مارکتها میتونه بدرخشه مضاف بر اینکه بازیهای این مارکتها هم خیلی پیچیده نیستن و ساختشون زمانبر نیست. درکل به نظرم ورود به این مارکت میتونه یک درآمد پایدار و همیشگی متوسط به بالا برای بازیساز بخصوص ایرانی که ارزش پول ملیش بشدت پایین هست ایجاد کنه تا بازیساز برای امرار معاش مجبور به انجام کارهای متفرقه نباشه و بتونه تو حوزه تخصصی خودش کار کنه تا بتونه در این بین و در زمانهای خالیش روی بازی شاخص و سنگین خودش هم که برای مارکتهای جدیتر هست کار کنه.
نمونه این سایتها سایت زیر هست:
https://lagged.com/

در مورد مطلب مالی هم که فرمودین فکر کنم آقا مصطفی منظورشون این هست که اگر حجم تبادل مالی و درآمد بازیساز از یک سایتی در یک فروش بالای 1500 دلار باشه این مراوده مالی شامل تحریمها میشه یعنی اگر سایت مرجع بفهمه که صاحب و مالک این بازی از ایران هست یا حساب رو بلوکه میکنه و یا اصلا بازی رو نمیپذیره بنابراین در این موارد باید با وی پی ان و تغییر دایمی آیپی با اونها مکاتبه کرد اما اگر مبالغ هر خرید و فروش زیر 1500 دلار باشه بازیساز میتونه مسقیما با آیپی ایران و با معرفی خودش به عنوان بازیساز ایرانی با این سایتها مکاتبه کنه و فقط موقع تسویه حساب یک حساب خارج کشور باید به اونها بده یعنی در این حالت فقط مشکل برای بازیساز هست که باید یک حساب خارجی پیدا کنه و قوانین تحریم یقه سایتهای خریدار رو نمیگیره اما در مبالغ بالا این مشکل میوفته گردن سایتها که قوانین تحریم یقه اونهارو میگیره.
  پاسخ

سپاس شده توسط: Mehrdad ، mamfan

موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  تایپیک گفتگوی آزاد shazde 666 271,967 1403/9/21، 05:45 عصر
آخرین ارسال: Mmmmm
  سوال : استیم hasansanaei 1 1,854 1400/7/24، 11:18 صبح
آخرین ارسال: mostafanastary
  زبان برنامه نویسی M.Y 16 9,367 1400/6/19، 03:25 عصر
آخرین ارسال: Prince
  طرح صیانت مجلس شورای اسلامی M.Y 9 4,629 1400/5/26، 02:11 عصر
آخرین ارسال: M.Y